Neti Pot Gebruiken doe je zo!

 

Je kunt je plantjes er geen water mee geven of over wrijven om een wens te doen zoals in het sprookje Aladdin. Een Neti kannetje kan helpen bij de verzorging van je neusje. Ben je vaak verkouden of heb je geregeld last van hooikoorts? Dan zou dit het instrument voor jou kunnen zijn!

Een Neti Pot is een instrument waarmee de neusholte gespoeld kan worden. Dit instrument is gemaakt voor de neti, een techniek om onder andere je neus te reinigen. Daarnaast zijn de Neti Pot en Ayurveda onlosmakelijk met elkaar verbonden en is het een belangrijk onderdeel van deze leer. In de Ayurveda Neti Pot hoort een oplossing van Himalaya zout en warm water. Dat giet je vervolgens door elk neusgat met als doel het reinigen van de neus. Sommige mensen doen dit dagelijks, anderen alleen als ze verkouden zijn of last hebben van hooikoorts. Lees gauw verder voor meer neti pot tips!

Neus spoelen Neti Pot 

Jala Neti is het reinigen van de neus [neti] met water [Jala]. Deze reinigingstechniek is ontstaan vanuit de Hatha Yoga en is onderdeel van een eeuwenoude handleiding voor dagelijkse hygiëne. Er is namelijk ook een andere versie, de sutra neti, waarbij je een koord via het ene neusgat door het andere haalt. Liever een potje water dus!

Dit heb je Nodig voor een Jala Neti 

Als eerste kun je kiezen tussen een kunststof Neti Pot, plastic Neti Pot of keramieken Neti Pot. Het verschil zit hem voornamelijk in duurzaamheid en daarnaast is de keramieken variant soms minder geschikt vanwege breekbaarheid voor kinderen. Als je het potje eenmaal in huis hebt, dan heb je het volgende nog nodig:

  • Lauwwarm water van 38-39 graden. Zorg ervoor dat je water altijd gesteriliseerd is, bijvoorbeeld door het eerst te laten koken en daarna af te laten koelen;
  • Himalaya zout of natuurlijk zeezout (gejodeerd tafel- of keukenzout kan irriteren door de chemische toevoegingen);
  • Een maatschepje of lepel;
  • Een teil of wasbak;
  • Een handdoek.

Stapsgewijs de Neti Pot leren Gebruiken 

Het gebruik van een Neti kannetje is niet moeilijk, maar vergt wel even wat onderzoek en oefening. We hebben om die reden een neti pot gebruiksaanwijzing gemaakt, zodat jij voorbereid kunt spoelen en uiteindelijk weer vrijer kunt ademen met deze ayurveda neusspoeling!

 1. Spoel je kannetje met schoon, warm water.
 2. Doe er lauwwarm, gesteriliseerd water in van ongeveer 38-39 graden.
 3. Meng een flinke schep zout door het water. Ongeveer 9 gram per liter, zodat het naar tranen smaakt.
 4. Buig over je teil of wasbak heen met de kin op de borst.
 5. Kantel je hoofd 45 graden naar links of rechts, zodat één oor naar boven wijst.
 6. Breng de tuit van je Neti Pot voorzichtig in het bovenste neusgat. Iets in de neus, maar niet te ver.
 7. Adem een paar keer door je mond en blijf dat doen terwijl je rustig begint met gieten.
 8. Laat al het neti pot water doorlopen en snuit daarna voorzichtig je neus zonder je neusgaten dicht te knijpen.
 9. Draai je hoofd en herhaal de stappen voor het andere neusgat.
 10. Helemaal klaar? Snuit dan nog eens voorzichtig je neus en buig een tijdje volledig voorover zodat het resterende water je neus uitloopt.
 11. Gebruik een handdoek om jezelf af te drogen.
 12. Reinig het kannetje volgens de instructies. Zo kun je ‘m veilig opnieuw gebruiken!

Haal je de Neti-Pot op dan mag dit contant afgerekend worden. wil jij bestellen klik dan hieronder en reken af in de kassa

 

Zie hieronder vooral de instructie video

Voorbeeld product

€ 29,95

Voorbeeld product

€ 29,95

Dit is een voorbeeld product. Het kan niet gebruikt of gekocht worden.